Het regent in Salvador
Door: Vivian
Blijf op de hoogte en volg Vivian
14 Januari 2004 | Brazilië, Salvador
Taalschool
Dialogo bevalt me goed. Vorige week waren de lessen uitstekend, ik zat samen met 1 andere leerling in een klas met een heel goede docent. Deze week hebben we een nieuwe docent en zijn er drie mensen bijgekomen. De nieuwe docent bavalt iets minder goed, vandaag heeft ze ons ruim een half uur bezig gehouden met het uitknippen van woorden met de letter R uit een tijdschrift.....ik had het idee dat ik opnieuw in de kleuterklas zat! We hebben er iets van gezegd en ik hoop dat de laatste les die me nog rest vrijdag iets meer uitdaging biedt.
Tijdens dansles leren we verschillende vormen van Samba, een typisch Braziliaanse dans met Afrikaanse achtergrond. Valt nog best tegen, vooral de snelheid. Daarbij hebben we zo ongeveer op het heetst van de dag dansles, met als gevolg dat je na de les helemaal doorweekt bent van het zweet. Maar erg leuk evengoed.
Kookles is super. We leren gerechten van deze streek, vooral vis en garnalen met veel kokos, koriander en palm-olie, daarnaast vruchtensappen (sucos) en cocktails (caipirinha en batida de coco). Vervolgens eten we het gezamelijk op, vooral de verse ingredienten maken het verrukkelijk!
Eten
Het eten smaakt me hier zowieso prima. Het ontbijt is uitgebreid met veel vers fruit. Voor Lunch gaan we meestal naar een "Comida a Quilo" (eten per kilo), een restaurant met lopend buffet waar je bord wordt gewogen en je per gewichtseenheid betaald. Warm eten dus, naast de bekende rijst met bonen zijn er verschillende salades, fruit, pasta, aardappel, mandioca (een wortel die qua smaak het meest op aardappel lijkt) en verschillende soorten vlees en vis.
Brazilianen zijn gek op superzoete of juist gefrituurde hartige tussendoortjes en de straten staan vol met kraamjes eten. Behoorlijk verleidelijk dus.... Ik geloof niet dat ik ook maar een gram lichter terug kom. Het is maar goed dat ik iedere dag een flink stuk heuvel op moet lopen naar mijn kamer.
Vrije tijd
Via Dialogo ken ik een aantal mensen hier in de buurt. Mensen van over de hele wereld. Vooral veel Europeanen (Engeland, Duitsland en Zwitserland) en Amerikanen, maar ook een enkeling uit Japan, Peru en Egypte. ´s Middags gaan we meestal met een groep lunchen en na de les naar het strand. Iedere avond is er wel ergens muziek of een optreden, in combinatie met caipirinha een prima tijdsbesteding!
Vorige week zijn we naar een optreden van Olodum en Margareth Meneza geweest. Olodum is een drumband die hier ontzettend populair is. met grote gekleurde drums spelen ze opzwepende ritmes en maken ze een hele show waarbij drumstokken en drums door de lucht vliegen en zwaaien. Margareth Meneza is zo mogelijk nog populairder, toen zij op het podium stond raakte de zaal door het dolle heen. Een aardig voorproefje voor carnaval.
Afgelopen zaterdag zijn we met Dialogo met een boottocht naar de eilanden voor de kust geweest. Dezelfde boottocht heb ik zeven jaar geleden ook gemaakt en toen was het een stuk idyllischer. Inmiddels is het behoorlijk toerisch, maar even goed best ok om al drinkend uit een kokosnoot op een tropisch eiland te zitten.....(Hoe koud was het in Nederland ook alweer?)
Morgen is de " Lavagem de Bonfim" een groot feest, op carnaval na het grootste feest uit deze streek. Ik ben benieuwd...... Als ik het goed begrijp is het een feest ter herdenking van de Bonfim do Bahia (de heer van de goede afloop). Ergens een paar eeuwen geleden (ik weet zo gauw echt niet meer wanneer precies) was er een rijke Schipper die vlak voor de kust van het huidige Salvador in een hevige storm terecht kwam. Hij deed de belofte dat, als hij de storm zou overleven, hij ter herinnering van de goede afloop (o Bonfim) een kerk zou bouwen. Hij overleefde en bouwde de beloofde kerk. Om dit te vieren is er dus ieder jaar dit feest, waarbij een grote stoet mensen lopend en feestend en gekleed in het wit van de Sint Franciscuskerk naar de Bonfimkerk loopt( een afstand van ongeveer 10 kilometer). We gaan er morgen met een groep van Dialogo naar toe.
En Verder....
Huisvesting
Gedurende de taalcursus zit ik in een gastgezin. Dit is mijn laatste week les en daarna ga ik ergens anders wonen. Ik heb inmiddels verschillende kamers en appartementen bekeken. De prijzen vallen me iets tegen. Ik had gehoopt dat het super goedkoop zou zijn, maar dat is het helaas niet. Ik heb kamers en appartementen bezocht die varieerden in prijs van 25 tot 85 Real per dag (1 euro is ongeveer 3,2 Real geloof ik). Ik heb uiteindelijk een kamer gevonden bij een oudere dame in huis (lijkt nogal een beetje op mijn woonsituatie in Amsterdam) die 500 Real per maand kost. Ze verhuurt meerdere kamers in haar huis. Het is een grote kamer met balkon en met gebruikmaking van badlkamer, keuken en wasmaschine. Het is in Barra, de wijk waar ik nu ook al zit. Het is op loopafstand van het strand en vlak bij een aantal vrienden hier in de buurt. Ik heb nog niet besloten, maar ik denk dat ik die kamer maar ga nemen.
Vrijwiligerswerk
Via Dialogo ben ik bij een organisatie terecht gekomen die in vrijwilligerswerk bemiddeld. Ze hebben veel verschillende projecten in Salvador, maar ik heb nog niet besloten wat ik uiteindelijk ga doen. Het ziet er naar uit dat het geen enkel probleem zal zijn om een project met kinderen te doen, want er zijn hier legio projecten met kinderen.
Foto´s volgen als het goed is snel!
14 Januari 2004 - 18:27
Rolf:
hee zusje hoest nou in brazilie? cool dat je zo´n site bij houd.
hoor snel wel weer wat ven je...
heel veel plezier nog en tot laters.
groetjes rolf -
14 Januari 2004 - 18:36
Jasper:
hoi viv, je kent me niet... maar ik heb veel over je gehoord. veel plezier in t verre/warme portugal.
Kus,
de huisgenoot van rolf -
14 Januari 2004 - 22:21
Pa:
Hallo, leuk weer van je te horen. Zo koud is het in Nederland trouwens nu niet, wel erg nat...Veel plezier met het Lavagem de Bonfim.
Groetjes -
14 Januari 2004 - 22:23
Pa:
PS
Weet je al hoe je het met foto's gaat doen? -
17 Januari 2004 - 10:41
Alwin+Karin:
Wat een leuk ID om zo op een website je reis te kunnen vertellen. Ik ben benieuwd hoe het er daar uitziet dus we zitten vol spanning te wachten op de eerste kiekjes. Heel veel plezier aldaar. -
18 Januari 2004 - 20:43
Krista:
Voor het eerst je site bezocht! ziet er erg leuk uit. en laat snel weer wat van me horen. veel succes met je kniples! groetjes krista -
23 Januari 2004 - 01:02
Ma:
Misschien weet ik maandag wel mogelijkheden voor je foto's. Dan hoor je uiteraard opniew van me. Liefs ma -
25 Januari 2004 - 11:06
Astrid:
Nou het even geduurd voordat ik eens ging kijken hoe het met jou verging,maar nu is het zover.Onwijs leuk wat je allemaal doet en een beetje jaloers ben ik wel,dat je dit doet.Ik ben benieuwd naar je volgende verhalen.Hier is het inderdaad koud en soms ook nog nat.Het leven gaat hier zo z'n gangetje.Nikki gaat goed op school en is inmiddels weer met softbaltraining begonnen.O een wedstrijd heeft ze ook alweer gehad en gewonnen.Ik ga overmorgen ook maar weer eens beginnen met sporten.Hopelijk valt het niet teveel tegen.Nou vivian harstike leuk om je belevennissen te volgen dus blijf schrijven.
Groetjes van Nikki,Ap en Astrid. -
25 Januari 2004 - 19:32
Krista:
hoi vivian! Ik ben heel benieuwd naar je foto's. hier gaat alles goed en ik mag ook weer 70% gaan werken. komende week gaat het hier sneeuwen.Dus geniet maar lekker van het weer.Tot snel! groetjes krista -
26 Januari 2004 - 10:37
Laura:
Hoi Viev, ik heb een tijdje niet meer van me laten horen, maar morgen ben ik eindelijk klaar met alle beoordelingen en presentaties! Dus dan kan ik weer vaker mijn mail checken en eindelijk je duikpasje opsturen (zal toch wel op tijd in Salvador zijn?)heb verder niet veel nieuws te melden, er is geen bijzondere post gekomen. Alleen een enveloppe van de duitse lotto, die je nieuwe autos en zakken met geld belooft...
Tot snel!
Liefs laura